Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Viatge a Holanda – Amsterdam – dia 6 i 7

Marcus | 29 Novembre, 2007 18:31 | latafanera.cat

Després de passar-nos  4 dies viatjant per Holanda vam decidir que potser ja era de fer turisme per Amsterdam.  Així que vam pensar: quina és la manera més turística de visitar la ciutat per aquelles persones que no els ve de gust anar amb bicicleta? Resposta: en barqueta pels canals. Vam comprar un bitllet del Canal Bus que et permet moure’t tot el dia per les tres línies de turístiques: la blava, la verda i la vermella. El bitllet també oferia la possibilitat d’anar a uns dels museus de la ciutat. Nosaltres vam triar el museu de la Heineken: Heineken experience. Aquest museu és l’antiga fàbrica del coneguda marca cervesera i es caracteritza per ser un museu poc clàssic. Recorda al museu de la ciència per la seva interactivitat amb el visitant. La visita consisteix en veure quin és el procés d’elaboració de la cervesa (que t’han d’explicar sinó?). Veus com amb una mica de d’ordi, aigua i temps s’elabora cervesa. Veus com són les tines on fan cervesa, veus vídeos amb seients que és mouen, etc.. Però la veritat és que molta gent li agrada perquè pot beure cervesa al mig del museu. De fet pots arribar-te a beure dos o tres cerveses als diferents bars que et trobes pel camí. Nosaltres que som abstemis ens vam dedicar a beure Cocacola. Una altra de les coses que es poden fer és enviar fotos i vídeos per internet als teus amics i familiars. I també hi ha l’opció de cantar en un espècie de Karaoke. La veritat és que amb la cervesa que beu la gent pel camí quan arribes a aquesta atracció no costa gaire veure a gent cantant i rient. Al final de la visita et donen un obsequi. Una ampolla a l’interior de la qual hi ha... un obridor d’ampolles de cervesa. Tot un detall. Però tinc entès que canvien el regal cada cert temps. La resta del dia la vam passar passejant per la ciutat amb el canal bus (vam fer servir les tres rutes) i posant-nos a cobert quan plovia. Sí, ens va tornar a ploure.

L'últim dia a Amsterdam vam tornar a prop del museu Heineken, doncs molt museus estan situats en el que es denomina el barri del museus. Aquest cop en vam visitar un de clàssic: el Rijksmuseum. Que vindria a ser el Louvre d’Amsterdam. Un museu enorme però lamentablement tan sols una petita ala era visitable (això sí, el preu era de museu sencer).  Del poc que vam veure destacaria els quadres de Vermeer i la Ronda de nit de Rembrandt

Sortint del museu hi ha un immens parc de fina gespa verda molt agradable per estirar-s’hi. I més si fa bon temps, com feia aquell dia. Però a més en aquest parc també hi ha un monument molt curiós. Són unes lletres de mida enorme que posa I Amsterdam. Les lletres I Am estan en vermell i sterdam en blanc. Així que si es llegeix per colors es fa visible el joc de paraules I am Amsterdam.

Finalment l'últim que vam visitar a abans de marxar va ser el Vondel Park. Un parc de dimensions desproporcionades on els holandesos hi fan molta vida social. Quan va ser l’hora vam agafar les maletes i cap a l’aeroport. Destinació: Barcelona.

Viatge a Holanda – la Haia – dia 5 de 7

Marcus | 22 Novembre, 2007 18:31 | latafanera.cat

Primer de tot un avís a viatgers. La Haia no existeix o més ben dit el nom de la Haia. Allà es coneix com a Den Haag. Realment aquesta és una ciutat curiosa. És la seu del govern però no és la capital del país (que és Amsterdam). A la vegada és la capital de la Holanda Meridional. Acostumats a Catalunya que Barcelona ho és tot: capital de comarca, de província, i de país que se’t fa estrany no veure-ho tot junt. Deixant de banda aquest fet administratiu la Haia continua sent una ciutat curiosa. Després de passar-hi tot el dia tens la sensació que són com dues ciutats en una. Per una banda tens la ciutat antiga, amb esglésies i palaus. I per l’altre cantó hi ha la ciutat turística de platja amb pisos a prop del mar i un passeig marítim. I en mig de tot això hi ha uns grans parcs, Madurodam, (és com una Holanda en miniatura que després algun català es va emportar a casa i en va fer Catalunya en miniatura) i seus d’organitzacions internacionals. Nosaltres tan sols vam veure una petita part del que hi ha realment. El Tribunal Internacional de Justícia, situat al Vredespaleis és un lloc preciós, un palau de postal però quan hi vam anar estava tancat. Ens vam conformar en veure’l des de fora i fer-hi unes fotos.  Al costat del tribunal hi ha un banc amb “les mans del fòrum” i un monument a favor de la pau construït amb les pedres de tots els països del món o de la ONU. Des d’aquesta tribuna animo a que si algú va a La Haia porti una pedra de Catalunya i la deixi per allà. Altres organismes internacionals que vam veure per fora van ser la Organització per la Prohibició d’Armes Químiques, l’Europol i evidentment un munt d’ambaixades de països d’arreu del món. Un munt sincerament. I totes elles molt mones.

La nostra ruta va consistir en arribar a l’estació central, passejar pel casc antic i quan ja el vam veure ens vam posar a caminar cap a la platja. I aquesta no és una distància curta. Pel camí vam veure, com ja he dit, ambaixades i seus d’organismes internacionals. Però finalment cap a l’hora de dinar vam arribar a la platja. Abans però ens vam aturar a dinar a un italià.  Un cop dinats vam passar la tarda passejant pel passeig marítim i pel que sembla una mena d’espigó apte per a la circulació de peatons amb botiguetes. Al final de tot hi havia com un bar o restaurant i una grua on la gent feia “puenting”. Quan ja ho havíem vist tot vam enfilar el camí de tornada a l’estació central. Però lamentablement no vam calcular quan cansats estàvem. I ja us dic ara que ho estàvem massa per tornar-hi a peu. Però com que som tossuts de mena no vam agafar cap transport públic. Finalment morts de cansament vam arribar a l’estació central. El tren ens va portar a Amsterdam de nou.

Els pròxims dies: Amsterdam.

Viatge a Holanda – Alkmaar – dia 4 de 7

Marcus | 19 Novembre, 2007 23:32 | latafanera.cat

A mitja hora en tren trobem la bonica localitat d’Alkmaar on cada divendres de 10 a 12:30 celebren el típic mercat del formatge. El casc antic de la ciutat s’omple de paradetes que venen diferents varietats de formatge holandès. Cada un més bo que l’altre. Però a més de les parades també escenifiquen l’antic mercat del formatge. És recomanable arribar-hi una mica abans de les 10 per agafar lloc. Nosaltres vam arribar sobre les 9:30 i ja ens va costar trobar una bona ubicació.  L’espectacle consisteix en apilar al mig de la plaça tots els formatges que es volen vendre. Aleshores venen uns homes amb bata blanca, el tasten i es posen d’acord en el preu o alguna cosa per l’estil. Després el porten a pesar a la bàscula oficial. La gràcia de tot això és que ho fan portant els típics vestits de l’època i  amb unes carretes molt especials. Són com unes lliteres amb unes cordes als extrems. Aquestes es posen a les espatlles de les dues persones per aixecar la llitera i transportar el formatge. La veritat és que si no es veu una foto es fa difícil d’explicar. En conjunt és un espectacle molt pintoresc però té la seva gràcia veure-ho en directe. El millor de tot és veure la gent amb els seus vestits tradicionals. Sobretot les noies, amb els típics esclops holandesos. I finalment després de pesar el formatge el porten a uns carros de l’època. I quan acaba l’espectacle ho porten a uns camions de grans dimensions dels actuals.

Després de veure l’espectacle no ho vam poder evitar i vam caure en la temptació de comprar formatge. Primer un tastet de tot tipus de formatges en una de les parades al voltant de la plaça i després en van caure uns quants de sencers com a record per la família. Molt bons la veritat.

Acabat l’espectacle es canvia el formatge per les taules dels bars i restaurants de la plaça impacients per atendre als turistes amb ganes de escarxofar-se al sol i prendre alguna cosa. Nosaltres, en canvi, vam aprofitar per passejar per les paradetes i després per la resta del casc antic. Aquell dia vam acabar dinant a un restaurant que recordava a un palau medieval, ple de catalans per cert. Ni fet expressament. Com que el casc antic és petit vam aprofitar a la tarda per acabar de recorre’l i cap al tard vam tornar a Amsterdam.

El pròxim dia: La Haia

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb