Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Possibles resultats de la consulta a Arenys de Munt sobre la independència de Catalunya

Marcus | 12 Setembre, 2009 19:23 | latafanera.cat

Diumenge 13 de setembre es celebrarà a Arenys de Munt la primera consulta per a la independència de Catalunya. A partir de les dades d’Arenys de Munt publicades a l’Idescat sobre les tres últimes eleccions (Parlament de Catalunya 2006, Municipals 2007 i Congrés de Diputats 2008) intentarem endevinar quin serà el resultat del referèndum.

Però per endevinar-ho hem de fer un supòsit: tots els votants de ERC i CIU i ICV votaran que sí. Els votants de PSC, PP i C’s, votaran que no. Les altres candidatures seran No sap/No contesta. Aquesta és una hipòtesi molt aventurada perquè ser votant de ERC, CIU i IC no significa que després es voti sí a la independencia de Catalunya. Com tampoc exclou que votants del PSC o PP també votin sí a la independència. Per tant recomano llegir aquest resultats amb molta prudència.

A la primera taula es mostren els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006. Com es pot observar els partits nacionalistes/independentistes guanyen per majoria aclaparadora. Amb el nostre suposit el 73% dels votants d’Arenys de Munt estarien a favor de la independència (CIU, ERC i IC en vermell voten sí i PSC, PP i C’s en blau voten no).

A la segona taula es poden veure els resultats de les eleccions municipals de 2007. En aquest cas els partits nacionalistes/independentistes també guanyen per majoria. Aquest cop és el 75% dels votants els que estan d’acord amb el sí.

Finalment a la tercera taula es poden observar els resultats de les eleccions al Congrés de Diputats 2008. Aquest cop la situació canvia sensiblement.

L’opció nacionalista/independentista (CIU, ERC i IC) representen el 51% dels vots i l’opció espanyolista (PSC i PP) representa el 46%. El 3% restant no podem assignar-lo a cap banda i per tant restarà com a No sap/No contesta.

Ara l’únic dubte que ens queda és saber si l’electorat d’Arenys de Munt es comporarà com si fos una elecció al Parlament de Catalunya i a l’alcaldia o bé al Congrés de Diputats. La resposta d’aquí uns dies en funció dels resultats que es publiquin.

Benefici dels bancs espanyols i catalans 1er trimestre de 2009

Marcus | 11 Setembre, 2009 18:35 | latafanera.cat

A l’entrada anterior vam parlar sobre els beneficis de les caixes d’estalvis de Catalunya i de la resta d’Espanya. Avui, en canvi, ens centrarem en els beneficis dels bancs catalans i espanyols. Segons les dades de perdues i guanys que he baixat i analitzat de la Asociacion Española de la Banca (AEB) el primer trimestre de 2009 la banca catalana va obtenir uns guanys de 130,2 milions d’euros. Cal tenir en compte que dels 7 bancs amb seu social a Catalunya el Banc Sabadell és el que va obtenir els majors resultats (118,7 milions d’euros) fet que el converteix en el primer banc de Catalunya.

Dels 6 bancs restants amb seu social a Catlunya els que van obtenir beneficis van ser: Deutsche Bank (14,8 milions d’euros), Microbank de la Caixa (1,6 milions) Bankpime i Privat Bank (menys d’un milió d’euros). Les entitats amb pèrdues van ser General Electric Capital Bank (-3,8 milions) i Fibanc (-1,2 milions).

 

 

Pel que fa a la resta de l’estat espanyol destaquen els beneficis dels dos grans bancs, Santander (1.636,2 milions d’euros) i BBVA (528,54 milions d’euros), amb la seu social a Cantabria i Pais Basc respectivament però amb les grans seus operatives a Madrid. És en aquesta comunitat on s’ubiquen els altres bancs importants (Banesto, Banco Popular, Bankinter, Barclays Bank) i la major part de la banca estrangera fent de Madrid el gran centre financer de l’estat.

Les altres comunitats autonomes com Galicia (a través del Banco Pastor) o el Pais Valencià (Banco de Valencia) o les Illes Balears (Banca March) queden lluny dels enormes beneficis de la gran banca espanyola.

Per acabar tan sols voldria destacar dos punts. En primer lloc el pes dels beneficis dels bancs catalans tan sols representa un 4% respecte el 96% de la banca espanyola. Una situació molt diferent a la de les caixes d’estalvi on Catalunya representava el 34% dels beneficis.

En segon lloc remarcar que la banca espanyola (3.016,3 milions d'euros) aconsegueix uns 1.000 milions d'euros més de beneficis que les caixes d'estalvi (1.964,3 milions d'euros) tot i que la banca actua mundialment mentre que les caixes operen a nivell bàsicament estatal.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb