Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Benefici dels bancs espanyols i catalans 1er semestre de 2009

Marcus | 17 Octubre, 2009 19:47 | latafanera.cat

Una vegada més aprofitem aquest bloc per explicar l'evolució del sistema financer català i espanyol. En aquesta edició ens centrem en els beneficis dels bancs catalans i espanyols del primer semestre de 2009. Com ja hem comentat laltres vegades les dades les hem obtingut dels informes que publica la patronal de la banca: la Asociación Española de la Banca (AEB).
 
Com podeu comprovar en el gràfic següent la banca catalana ha aconseguit un benefici de 381,6 milions d'euros. És important comentar que dels 7 bancs amb seu social a Catalunya només 4 han obtingut beneficis. El Banc Sabadell (387, 8 milions), Deutsche Bank (38,5 milions d'euros), Microbank de la Caixa (3,3milions) i Privat Bank (0,2 milió d'euros). Les entitats amb pèrdues van ser General Electric Capital Bank (-44,2 milions) , Fibanc (-2,9 milions) i Bankpime (-1,2 milions).
 

Pel que fa a la resta de l'estat espanyol destaquen els beneficis dels dos grans bancs, Santander (2.300,1 milions d'euros) i BBVA (1.838,2 milions d'euros), amb la seu social a Cantabria i Pais Basc respectivament però amb les grans seus operatives a Madrid. És en aquesta comunitat on  es tem que amb els temps acabi la seu  social del BBVA. Això faria que els impostos que ara es paguen al Pais Basc acabin a Madrid. Cosa que no agrada gens a la hisenda basca ja que perdria una font molt important d'ingressos. Recordem que l'impost de societat de les empreses basques es queda al Pais Basc i no va a Madrid com la resta d'empreses espanyoles que acaben pagant els impostos a Madrid.
 
Com ja vam fer en el cas de les caixes també comentarem dos gràfics més: les variacions interanuals en valor absolut i percentual del benefici obtingut segons territori. En primer lloc ens centrarem en la variació interanual en valor absolut. Com podeu veure els bancs del Pais Basc (-919,17 milions) i Madrid (-318,98 milions) són els que han deixat de guanyar més diners respecte el semestre anterior. Catalunya n'ha deixat de guanyar uns 80 milions però cal dir que ha sigut per la mala evolució d'alguns bancs.
 

 
En segon lloc comentem les variacions interanuals en percentatge. Amb aquest gràfic les coses canvien i bancs que perden més diners són els d'Asturies, Andalusia, i Palma de Mallorca que deixen de guanyar més de la meitat que el semestre anterior. Cal destacra que el benefici d'aquest bancs representa molt poc sobre el total d'Espanya. Catalunya  per la seva banda se situa amb un nivell de molt similar al de Madrid.
 

 
Finalment destacar que el benefici de la banca catalana sobre el total espanyol només pesa un 6 % sobre total .

Benefici de les caixes d'estalvi catalanes 1er semestre de 2009

Marcus | 05 Octubre, 2009 17:30 | latafanera.cat

Aquesta és la segona part sobre la situació del sistema financer català i espanyol. En concret avui ens centrarem en els beneficis de les caixes d'estalvi catalanes i de la resta de l'estat espanyol del primer semestre de 2009. Les dades les hem obtingut dels informes que publica la patronal de les caixes d'estalvi.
 
Com en l'anterior entrada en primer lloc comentarem els resultats de les caixes d'estalvi per territoris.
 
 
 
Catalunya destaca per ser la regió on les caixes d'estalvi obtenen més beneficis. Concretament  1.164,5 milions d'euros. Dels quals novament la Caixa és qui n'aporta més (uns 975 milions d'euros). La resta d'Espanya va obtenir un benefici de 2.255,5 milions d'euros. Per tant això representa que Catalunya s'emporta el 34,1% dels beneficis de les caixes mentre que les caixes d'estalvi espanyoles s'emporten el 65,9% restant. Un percentatge molt semblant al del primer trimestre de 2009.
 
Com a novetat a l'anterior entrada sobre les caixes d'estalvi us presentem dos gràfics més. En primer lloc la variació interanual en valor absolut del benefici de les caixes d'estalvi segons el territori.
 
 
Com podeu observar Catalunya i Madrid són les regions que més diners han deixat de guanyar respecte el semestre anterior. En altres paraules aquest primer semestre de 2009 Catalunya ha guanyat 471,3 milions d'euros menys que el primer semestre de 2008. És curiòs com les dues úniques regions que encara han guanyat més diners que el semestre anterior són el Asturies i el Pais Basc tot i que són xifres poc significatives.
 
En segon lloc un gràfic de les variacions interanuals entre el primer semestre de 2008 i 2009 en percentatge que mostren un resultats diferents als de la taula anterior.
 
 
Aquest cop la situació de Catalunya, tot i ser dolenta, no és la pitjor del sector. Galicia, Extremadura i Madrid són les que passen pitjor ja que aquest 2009 han guanyat pràcticament la meitat que en semestre anterior.  L'únic que no canvia és el Pais Basc i Asturies que guanyen més diners que el semestre anterior.

Anàlisi resultats de la primera consulta per la independència de Catalunya a Arenys de Munt

Marcus | 04 Octubre, 2009 13:29 | latafanera.cat

En l'anterior entrada vam comentar quins podrien ser els resultats de la consulta d'Arenys de Munt. Vam pronosticar que un 75% dels votants es decantaria per sí. Doncs ens vam equivocar. Al final el sí va obtenir el 96% dels vots (2.569 vots) amb una participació del 41% del cens.

Aquest sóns uns resultats força similars als dels últims dos referèdums realitzats: els del nou estatut d'autonomia,

 

 i el de la fallida constitució europea.

És interessant observar com la consulta sobre la indepèndencia ha obtingut una participació dels electors molt semblant a la de la referèndum sobre la constitució europea. És una llàstima que no hagi arribat a una participació a la del estatut d'autonomia però no està malament per ser una consulta sense un verdader suport institucional.

Finalment m'agradaria ensenyar-vos un últim gràfic. Les votacions als diferents partits politics segons les eleccions. Com es por observar dels 6.000 votans potencials que té Arenys de Munt uns 2.500 acaben votant partits nacionalistes/independentistes com CIU i ERC. Ha succeit el mateix en aquesta consulta sobre la independencia. Però crec que si haguessin votat els votants de PSC i PP que voten als Congrés de Diputats el resultat hauria estat un altre.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb