Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Beneficis de les caixes d'estalvi per trimestre. Any 2009

Marcus | 20 Juny, 2010 12:08 | latafanera.cat

Després de tant de temps explicant els beneficis que han tingut les caixes d'estalvi catalanes i espanyoles trimestre a trimestre calia fer una mica de resum.
El primer gràfic podeu veure els beneficis de les caixes d'estalvi segons la comunitat autònoma on tenen la seu social però aquest cop per trimestres. Es podrien comentar moltes coses però una de les que crida l'atenció és la caiguda progresiva dels beneficis en especial al quart trimestre de 2009. Afecta a totes les CCAA però n'hi que  fins  i tot perden diners com són Andalusia, (-615,9 milions d'euros) Madrid (-356,5 milions d'euros) i en menor mesura a Castella i Lleó (-54,4 milions d'euros), Aragó (52,7 milions d'euros) i a les Illes Canàries i les Balears per valor d'11 milions d'euros cada una. D'aquest anàlisi sempre s'exclou Caja Castilla la Mancha que porta temps intervinguda i perd diners cada trimestre (en un any ha perdut 550 milions d'euros).
 
Si teniu curiositat en aquest segon gràfic podeu veure totes les caixes d'estalvi que han perdut diners durant el quart trimestre de 2009. Cal tenir en compte que moltes d'elles tot i tenir pèrdues, al final de l'any poden presentar uns resultats positius. ja que han guanya molts diners en els altres trimestres. Aquest gràfic només serveix per veure com la crisi ha afectat més a unes entitats que unes altres. Cal destacar sobretot  CajaMadrid que després de perdre molts diners durant el quart trimestre ha acabat fusionant-se amb Bancaja i altres caixes més petites (entre elles Caixa Laietana).
 

 
I ara ja per acabar un últim gràfic: el benefici trimestral de les caixes d'estalvi catalanes. Aquí no posem la Caixa perquè amb els seus 1.509,6 milions d'euros de benefici no deixava veure correctament l'evolució de les 9 restants. Com podeu veure només Caixa Tarragona, Laietana i Penedès han perdut diners el quart trimestre. La resta han aconseguit uns beneficis reduits que es compensen amb els beneficis dels altres trimestres.
 

 
Després de mirar aquest gràfics s'enten que hi hagi tantes caixes d'estalvi en procesos de fusió i absorció. Veient com anaven les coses han preferit fusionar-se que perdre més diners o pitjor: acabar essent intervingundes pel Banc d'Espanya. De tot el procès de fusió només hem de lamentar la pèrdua de dues caixes d'estalvi catalanes: Penedès i Laietana que tot i conservar algunes oficines i l'obra social han perdut la seu social que anirà a Madrid on decidiran la política econòmica de la caixa. Però això ja és un altre assumpte a tractar que analitzarem com podrem quan es vagin publicant les dades pertinents.

Benefici de les caixes d'estalvi catalanes 4art trimestre de 2009

Marcus | 18 Juny, 2010 18:46 | latafanera.cat

Finalment, i després de molt de temps sense escriure, us expliquem la situació del sistema financer català i espanyol. Com ja és habitual ens centrem en el benefici acumulat de de les caixes d'estalvi catalanes i de la resta de l'estat espanyol fins al quart trimestre de 2009. La font de les dades és la CECA (Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi) l'associació nacional de les 45 caixes d'estalvi espanyoles.

En el primer gràfic podeu veure el benefici de les entitats de crèdit segons la comunitat autònoma en la qual tenen la seu social. Catalunya és la regió on les caixes d'estalvi obtenen un benefici més gran. Concretament 1.763 milions d'euros dels quals la Caixa n'aporta 1.509,6 o el que és el mateix el 86% de benefici total de Catalunya. Les altres 9 caixes catalanes aporten el 14% del benefici restant.

Pel que fa a la resta d'entitats espanyoles obtenen un benefici de 1.458 milions d'euros. Això significa que les caixes d'estalvi de Catalunya obtenen més beneficis que totes les caixes d'estalvi espanyoles juntes. En altres paraules Catalunya genera el 55% dels beneficis de les caixes mentre que les caixes d'estalvi espanyoles s'emporten el 45% restant. Aquest és situació molt diferent a la resta de trimestres ja que Catalunya obtenia al voltant del 35-40% del benefici de les caixes d'estalvi i la resta d'Espanya el 60-65% restant.

Aquesta situació tan negativa es dóna per les pèrdues acumulades a final d'any de Caja Castilla la Manxa (-552 milions d'euros) i Caja Sur (-596 milions d'euros) que redueixen sobretot els beneficis de les altres entitats andaluses.

En el segon gràfic podeu veure la variació interanual en valor absolut del benefici de les caixes d'estalvi segons el territori. Andalusia, Madrid i Catalunya  són les regions que més diners han deixat de guanyar respecte el trimestre anterior. En altres paraules aquest quart trimestre de 2009 Andalusia ha guanyat 784 milions d'euros menys que el quart trimestre de 2008. Madrid i Catalunya tans sols han guanyat uns 574 i 552 milions d'euros menys. El més destacat és que totes les regions han deixat de guanyar més diners respecte al mateix trimestre de l'any anterior.
 
 
 
Finalment en el tercer gràfic podeu veure la variació interanual en percentatge del benefici de les caixes d'estalvi segons el territori. En aquest cas, Madrid i les Illes Balears i la Rioja són les que noten més els efectes de la crisi i guanyen, aproximadament,  un 60% menys que pel mateix trimestre però de l'any anterior. Catalunya per altra banda tan sols guanya un 23% menys que el trimestre anterior, una de les menors disminucions de tot el sector.
 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb