Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Benefici dels bancs espanyols i catalans 1er semestre de 2009

Marcus | 17 Octubre, 2009 19:47 | latafanera.cat

Una vegada més aprofitem aquest bloc per explicar l'evolució del sistema financer català i espanyol. En aquesta edició ens centrem en els beneficis dels bancs catalans i espanyols del primer semestre de 2009. Com ja hem comentat laltres vegades les dades les hem obtingut dels informes que publica la patronal de la banca: la Asociación Española de la Banca (AEB).
 
Com podeu comprovar en el gràfic següent la banca catalana ha aconseguit un benefici de 381,6 milions d'euros. És important comentar que dels 7 bancs amb seu social a Catalunya només 4 han obtingut beneficis. El Banc Sabadell (387, 8 milions), Deutsche Bank (38,5 milions d'euros), Microbank de la Caixa (3,3milions) i Privat Bank (0,2 milió d'euros). Les entitats amb pèrdues van ser General Electric Capital Bank (-44,2 milions) , Fibanc (-2,9 milions) i Bankpime (-1,2 milions).
 

Pel que fa a la resta de l'estat espanyol destaquen els beneficis dels dos grans bancs, Santander (2.300,1 milions d'euros) i BBVA (1.838,2 milions d'euros), amb la seu social a Cantabria i Pais Basc respectivament però amb les grans seus operatives a Madrid. És en aquesta comunitat on  es tem que amb els temps acabi la seu  social del BBVA. Això faria que els impostos que ara es paguen al Pais Basc acabin a Madrid. Cosa que no agrada gens a la hisenda basca ja que perdria una font molt important d'ingressos. Recordem que l'impost de societat de les empreses basques es queda al Pais Basc i no va a Madrid com la resta d'empreses espanyoles que acaben pagant els impostos a Madrid.
 
Com ja vam fer en el cas de les caixes també comentarem dos gràfics més: les variacions interanuals en valor absolut i percentual del benefici obtingut segons territori. En primer lloc ens centrarem en la variació interanual en valor absolut. Com podeu veure els bancs del Pais Basc (-919,17 milions) i Madrid (-318,98 milions) són els que han deixat de guanyar més diners respecte el semestre anterior. Catalunya n'ha deixat de guanyar uns 80 milions però cal dir que ha sigut per la mala evolució d'alguns bancs.
 

 
En segon lloc comentem les variacions interanuals en percentatge. Amb aquest gràfic les coses canvien i bancs que perden més diners són els d'Asturies, Andalusia, i Palma de Mallorca que deixen de guanyar més de la meitat que el semestre anterior. Cal destacra que el benefici d'aquest bancs representa molt poc sobre el total d'Espanya. Catalunya  per la seva banda se situa amb un nivell de molt similar al de Madrid.
 

 
Finalment destacar que el benefici de la banca catalana sobre el total espanyol només pesa un 6 % sobre total .

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb