Blogbuster

El Blog de l'estiu, de la tardor, de l'hivern i de la primavera.

Evolució del nombre d'oficines de les caixes d'estalvis i dels bancs 1974-2009

Marcus | 15 Març, 2010 16:50 | latafanera.cat

El Banco de España publica en el seu butlletí estadístic el nombre d'oficines bancaries i de caixes d'estalvi per províncies i, excepcionalment, per la ciutat de Barcelona i Madrid. Porta des de l'any 1974 comptant de forma trimestralment el nombre entitats financeres, ja sigui caixes d'estalvi com bancs, com cooperatives de crèdit.

He baixat les dades i n'he fet uns quants gràfics per poder-ne veure l'evolució. En el primer gràfic podeu veure el nombre d'oficines de les caixes d'estalvi a les dues grans ciutats de l'Estat espanyol: Madrid i Barcelona.

És curiós observar el canvi que s'ha produït en 35 anys. La ciutat de Barcelona tenia l'any 1974 un total de 192 oficines mentre que Madrid disposava de 188 oficines. Podríem dir que estaven pràcticament igualats. I que ha passat 35 anys després? Barcelona ciutat disposa el setembre de 2009 de 1.268 oficines mentre que la ciutat de Madrid en té 1.620. Es diferencien en 352 oficines. En altres paraules Barcelona ha perdut pes econòmic, almenys en termes d'oficines de caixes d'estalvis. Fins l'any 2001 Barcelona superava en nombre de caixes d'estalvi a Madrid però des d'aquell any les coses han canviat. Madrid no ha parat de créixer i Barcelona també ha crescut però menys. El que sí es pot afirmar és que a totes dues ciutats la crisi els ha acabat afectant i han començat a reduir oficines.

En un segon gràfic es pot veure com Barcelona ha perdut pes econòmic en termes d'oficines. L'any 1974 Barcelona i Madrid disposaven respectivament del 3,1% de les oficines de les caixes d'estalvi de tot l'estat espanyol. El setembre de 2009 a Barcelona hi ha el 5,2% de les oficines mentre que a Madrid hi ha el 6,7%. Però el que és important és que Barcelona havia arribat a tenir els anys 90 el 8,1% de les oficines de l'estat espanyol.

 

Un fet que s'ha de tenir en compte és que Barcelona no ho és tot i que cal tenir en compte, per fer un bon anàlisi de la situació, la resta de l'àrea metropolitana o en el seu defecte la província de Barcelona. En aquest cas la província de Barcelona continua tenint actualment més oficines que la província de Madrid. Concretament disposa de el setembre de 2009 de 3.897 oficines mentre que Madrid en te només 3.207. Cal observar que des de mitjans de 2008 i en poc mesos el nombre d'oficines ha anat disminuint, tant a Barcelona com a Madrid.

El que també ha disminuït en tots aquests anys a la província de Barcelona ha estat el percentatge d'oficines de caixes d'estalvi sobre el total d'Espanya mentre que a Madrid no ha parat d'augmentar (almenys fins al període crisi actual).

Ara continuem l'anàlisi amb el nombre d'oficines dels bancs. En aquest gràfic es pot veure com tradicionalment Madrid disposava de mes oficines bancaries que Barcelona ciutat si bé les diferències s'han accentuat amb els anys. Segons les últimes dades disponibles Madrid (amb 1.522 oficines) disposa de pràcticament el doble d'oficines bancaries que Barcelona (660).

En termes de percentatge d'oficines sobre el total d'Espanya la situació encara és més dramàtica. Barcelona ha anat perdent pes progressivament des del 6% del total d'oficines a un 4,4% mentre que Madrid ha passat del 8% al 10%.

I si analitzem la situació per l'àmbit territorial de la província de Barcelona i Madrid tampoc millora (tal i com sí succeïa en el cas de les caixes d'estalvi). El nombre d'oficines bancaries era superior a la província de Barcelona que a Madrid des del 1974 fins al 1989. A partir d'aquella data Madrid ha agafat el lideratge. 

En termes percentuals la situació encara és més escandalosa. Barcelona ha passat de representar el 12% de d'oficines bancaries d'Espanya al 10,9% mentre que Madrid ha passat del 10% al 17%.

La pregunta que ens fem és que passarà després de la crisi? En aquest context de reestructuració bancaria i de caixes d'estalvi sobretot pot succeir de tot. Potser que la situació encara empitjori i el gruix del sistema financer estigui a Madrid o bé que Barcelona resisteixi. La solució la començarem a intuir a partir de l'any 2011 molt probablement.

Comentaris

¿Masses oficines?

Marc | 05/04/2010, 20:14

Hola Marcus,

Son molts interessants els gràfics i comparatives exposats, la conclusió que arribo es que malgrat perdre nombre d’oficines en el cas de les caixes, els beneficis de les caixes de Catalunya continuen mantenint el lideratge (el pes de La Caixa es fa notar), ¿vol dir que son més eficients i(o productives? ¿Realment calen tantes oficines?

Marc

Re: Evolució del nombre d'oficines de les caixes d'estalvis i dels bancs 1974-2009

Marcus | 07/04/2010, 21:43

Hola Marc

Gràcies pel teu comentari.Crec que s'ha de diferenciar entre caixes i bancs. Catalunya tradicionalment ha sigut un territori més de caixes que de bancs. De fet hi ha pràcticament el doble d'oficines de caixes que de bancs. Però el nombre d'oficines no ens diu res sino ho comparem amb els beneficis. La Caixa sol representar el 90% del benefici de les caixes catalanes però te una xarxa d'oficines repartida per tota Espanya aixi que la fa dificil de comparar amb les altres caixes catalanes.
De moment les caixes catalanes representen un 30-40% del benefici total d'Espanya. No està gens malament tenint en compte que hi hagut una expansió d'oficines de totes les caixes espanyoles i també catalanes.
I pel que fa la pregunta de si fan falta tantes oficines és una pregunta dificil de respondre a primera vista. S'hauria de fer un analisi territorial detallat. No és el mateix tenir oficines a Barcelona i Madrid que per exemple a Barberà del Vallès. El que si s'ha tenir en compte és que Espanya i Catalunya tenen el major nombre d'oficines per habitant de tot Europa si no recordo malament. Això vol dir que tenim moltes oficines i petites mentre que la resta d'Europa en tenen menys i més grans.
Ara falta veure com acabarà el sector de les caixes d'estalvi després de la reestructuració.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb